Navelina Sporthorses

Dash the Prettyness

Dash the Prettyness, "Essi"
Holsteinertamma
161cm, punaruunikko
Syntynyt 16.05.1995   Iso-Britannia
8v. 16.05.2003

Omistaja Sanchez, VRL-10533
Kasvattaja Rose Winston, UK
Rekisterinumero VH11-044-0321

Yleispainotus, 140cm / Int II (CIC4)

 


31.07.2013 ERJ-I palkittu (106,25p.)
15.08.2013 YLA1 palkittu (139p.)
15.01.2014 KRJ-II palkittu (98p.)
15.01.2015 KERJ-I palkittu (104p.)

 


Sukutaulu

Isä
Cover That evm
hols, 163cm, vprn
Isän isä
Yes Sir evm
hols, 165cm, rn
Isän isän isä
Breeze evm
Isän isän emä
Ginger Shotz evm
Isän emä
Knippen evm
hols, 165cm, prn
Isän emän isä
Lamrei II evm
Isän emän emä
Amethea evm
Emä
Dancing Angel evm
hols, 162cm, prn
Emän isä
Dance Dance! evm
hols, 166cm, rt
Emän isän isä
Cubic Rule evm
Emän isän emä
Tango Secrets evm
Emän emä
Pretty Little evm
hols, 164cm, prn
Emän emän isä
Mr. Lancelot evm
Emän emän emä
Beauty Hits Hard evm

Essin isä, Cover That on kisaratsu korvista kavioihin. Koko sen olemus huokuu kilpailuntahtoa ja sisukkuutta. Oria on siunattu myös komealla ulkonäöllä, joten menestys radoilla ja jalostusuralla on ollut taattua. Cove on kuin kotonaan esteradoilla ja se on niittänyt sijoituksia ihan maailman huipulla. Varsinkin aikaluokat ovat olleet orin hallinnassa, sillä vähän pienemmän kokonsa ansiosta se on notkea ja nopea. Kotioloissa Cove on kiltisti käyttäytyvä herra, joka ei tuota hoitajilleen juurikaan päänvaivaa. Ratsastaessa kuitenkin haastava, eikä sen selkään ole montaa ihmistä päästetty.

Yes Sir eli Setti on 165cm korkea holsteiner ori ja Essin isänisä. Tämän orin kuvia katseltaessa huomaa mistä Cove on perinyt ulkonäkönsä. Kyseessä on varmaan yksi komeimmista hevosista mitä silmiini on osunut. Setti oli myös monipuolinen ratsu; sen kanssa harrastettiin niin esteitä kuin koulua. Esteet olivat selvästi se vahvin ala ja niiden parissa tuli paljon menestystä. Kouluradoilla ori saattoi joskus hermostua liikaa, mutta taitavan ratsastajan kanssa se liiteli palkintosijoille. Setti on periyttänyt jälkeläisilleen varsinkin liikkeitään sekä hyvää rakennetta.

Isänisänisänä Essillä on holstein ori Breeze. Tämä 166cm korkea ori on vähän tuntemattomampi tapaus. Orilta löytyi upea rakenne ja se palkittiin moneen kertaan näyttelyissä I-palkinnolla. Se sai 3-vuotiaana jalostusoikeudet, mutta jostain syystä tamman omistajat eivät oikein lämmenneet. Osaksi syynä on varmaan se, että Breeze ei saavuttanut suurtakaan menestystä kisaradoilla. Toisaalta tuohon aikaan oli tarjolla paljon huippusukuisia ja hyvin menestyneitä oreja. Siitä huolimatta, niille muutamille jälkeläisille mitä orilla on, se on periyttänyt hyvää luonnetta ja rakennetta.

Isänisänemä Ginger Shotz oli 167cm korkea holstein tamma. Tämä oli yksi niistä tammoista, jotka astutettiin Breezellä ja vielä hyvällä menestyksellä. Gingeriä voisi kuvata enemmän harraste- kuin kisaratsuksi. Tamman kanssa kierrettiin kyllä kisoja, mutta ei niinkään tavoitteellisesti; enemmänkin ratsukon omaksi iloksi ja vaihteluksi. Ginger oli kuitenkin lahjakas hevonen. Siltä sujui niin esteet, koulu kuin maastoesteet ja taisi se muutaman kerran olla kärryjenkin edessä. Kotioloissa kyseessä oli kiltti tamma, mutta myös vähän haastetta löytyi. Tamma esimerkiksi vihasi pesua ja muutenkin vettä, sekä pelkäsi postilaatikoita.

Coven emä, Essin isänemä, Knippen eli Nippe oli punaruunikko tamma. Rodultaan tietenkin holstein ja säkää löytyi 165cm. Nippe on varmasti yksi isän puolen suvun menestyneimmistä tammoista. Tämä rouva vaikutti ratsastuksen kuningaslajissa; kenttäratsastuksessa. Nippe menestyi lajissaan hyvin erinomaisen kestävyyden, liikkeiden sekä jatkuvan miellyttämisen halun ansiosta. Tämä hevonen yritti aina tosissaan, eikä sijoitus jäänyt ikinä kiinni siitä, että hevonen ei olisi yrittänyt tai se oli väsynyt. Kisauransa jälkeen Nippe vaikutti myös jalostuksessa ja se ehti saada kuusi jälkeläistä, joista suurin osa on menestynyt myös hyvin kisoissa.

Essin isänemänisä Lamrei II eli Lama, oli myös menestynyt kenttäratsu. Ori kiersi ahkerasti kisoja vakio ratsastajansa kanssa. Pari oli erottamaton ja luottamus näiden välillä kova. Ura kisaradoilla loppui kuitenkin tylysti onnettomuuteen maasto-osuudella. Ratsukko tuli huonosti esteelle ja hyppy jäi lyhyeksi. Sekä ratsastaja että hevonen selvisivät hengissä, mutta orilta meni toisesta takajalasta hankoside. Kisaratsuksi siitä ei ole sen jälkeen ollut, mutta kevyttä liikuntaa Lama sai maastoratsuna. Orin menestys kenttäradoilla kuitenkin takasi tammoja ja se pääsi jatkamaan sukuaan. Monet Laman jälkeläiset ovat menestyneet kenttäkisoissa.

Isänemänemä on holstein tamma Amethea. Ama syntyi suureen siittolaan ja se myös eli elämänsä siellä. Tammaa käytettiin pääosin vain näyttelyissä ja siitoksessa, mutta kisasi se muutaman startin tallin omistajan tyttären ratsastamana. Ama ei ollut mitenkään helppo ratsastettava, se selvisi jo koulutus vaiheessa. Tamma oli erittäin säikky ja oli myös erittäin herkkä nousemaan pystyyn. Aman ratsunura katkesi lopullisesti kun se nousi pystyyn ja kaatui siitä selälleen maahan. Ratsukko ei loukkaantunut, mutta sekä hevoselle, että ratsastajille jäi kammo. Amaa kuitenkin käytettiin jalostukseen hyvän sukunsa takia, eikä sen varsoille ole periytynyt emän huonoja ratsastustapoja.


Essin emä Dancing Angel on aika haastava hevonen. Kutsumanimi Enkeli ei kyllä kuvaa kovin hyvin tätä 162cm korkeaa holstein tammaa. Enkelin haastavuus ilmenee juurikin ratsastaessa; se on tiputtanut ihmisiä selästään niin monta kertaa, että laskuista on seottu aika päiviä sitten. Tamma on erittäin herkkä, ja jos selässä tehdään yksikin väärä liike, löytää itsensä pian maasta. Jos ratsastaja osaa hommansa, Enkeli liitelee kouluratoja kuin tyhjää vain. Tamma onkin painottunut juuri kouluratsastukseen ja menestynyt ihan hyvin. Enkeli on saanut muutaman jälkeläisen, joille kaikille on periytynyt jossain määrin haastavaa luonnetta.

Emänisä Dance Dance! oli 166cm korkea holstein ori. Komea rautias Dani liiteli koulukentillä kaikkien sydämiin. Orin askellus oli vailla vertaansa ja monet maailman huiput ylistivät nimenomaan sen askelia. Dani niitti menestystä kansainvälisillä areenoilla ja vaikutti kisauransa aikana ja sen jälkeen vahvasti jalostukseen. Orissa oli vain yksi miinus; sen luonne. Dani ei tosiaankaan ollut helpoimmasta päästä ja joskus se kävi jopa hiukan vaaralliseksi. Ratsastaessa ori oli helppo, mutta hoitotoimenpiteet olivat painajaista.

Emänisänisä Cubic Rule oli monien junnujen opettaja ja se kiersi enimmäkseen helpompia luokkia. Rauhallinen ori sopi aloittelijoille ja monet ovat sen selässä aloittaneet kilpailemisen. Rolle kisasi niin esteitä kuin koulua, mutta menestys tuli nimenomaan kouluradoilta. Pelkästään aloittelijoiden kisaratsuna toimiminen ei tuo tammoja, mutta Rolle oli myös näyttelyissä palkittu ja hyvästä rakenteesta kasvattajat pitävät. Ori ehti saada reilu 50 varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivoihin.

Essin emänisänemä Tango Secrets eli ensimmäiset viisi vuotta siitostammana ja sen jälkeen kisaratsuna. 165cm korkea holstein ehti saada kaksi varsaa ennen myyntiä. Uusia omistajia ei astutushommat kiinnostanut, joten Tangosta muovattiin monipuolinen ratsu. Tammalta sujuivat niin esteet että koulu ja se kisasi pääosin aluetasolla. Piipahti se muutaman kerran myös kansallisella tasolla. Tango oli ihan kiltti hevonen, joskus sille sattui huonoja päiviä, jolloin meno oli ihan mahdotonta.

Emänemä Pretty Littlen elämä ei alkanut hääppöisesti. Pieni tammavarsa jäi orvoksi päivän ikäisenä, kun sen emä kuoli. Onneksi Preelle löytyi sijaisemä, joka hyväksyi sen. Kovasta alusta huolimatta tammasta kasvoi terve, nätti tyttö ja se menestyi myöhemmin hyvin esteradoilla. Ihan ykkösluokan hevoseksi Pree ei yltänyt, mutta omalla tasollaan se loisti. Luonnetta löytyi joskus liiaksi asti ja joskus tamman kanssa oltiin isoissa vaikeuksissa. Ei mitenkään kiva kun ennen kiltisti koppiin mennyt hevonen ei kisa-aamuna suostukaan astumaan edes lastaussillalle. Onneksi kovapäisyydestä oli hyötyä kisaradalla, eikä tamma suostunut millään luovuttamaan. Preen jälkeläiset ovat perineet varsinkin emänsä luonnetta, mutta suurin osa myös hyvää hyppykykyä.

Emänemänisä Mr. Lancelot oli hyvin menestynyt esteratsu. Orilta löytyi pomppua vaikka muille jakaa ja se osallistuikin muutamiin korkeushyppykilpailuihin, hypäten parhaimmillaan 185cm esteen. Lance menestyi myös ihan normaaleissa kisoissa. Ori oli varma hyppääjä, mutta nopeusluokissa se ei jostain syystä pärjännyt. Lancea käytettiin myös aika paljon siitoksessa, vaikka rakenteeltaan ori ei ehkä miellyttänyt kaikkien silmää. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää hyppykykyä sekä todella kaunista ruunikkoa väritystään.

Emänemänemä Beauty Hits Hard ei ehtinyt elää pitkää elämää. Tamma ehdittiin juuri kouluttaa ja se ehti kiertää muutamia ikäluokkakisoja esteillä. Bea menestyi ihan hyvin ja siitä olisi voinut tulla ihan kansainvälisen tason estehevonen. Luonnekin oli täysi kymppi; kiltti hoitaessa ja mukava ja yritteliäs ratsastaa. Tamma päätettiin kuitenkin astuttaa seitsenvuotiaana. Varsaa odotettiin innolla, sillä varsasta odotettiin kovaa kisaratsua emän lahjakkuuden ja isän näyttöjen perusteella. Varsominen ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti ja Bea kuoli päivä synnytyksen jälkeen. Tamman kuolema oli kova isku sen omistajille, mutta heille jäi orpo tammavarsa josta piti pitää huolta.


© Mari H, kiitos!